Uitstappen

SAMATAN en LOMBEZ: Op maandagvoormiddag vindt in Samatan de wekelijkse pittoreske markt plaats:  allerlei landbouwprodukten en curiosa, standwerkers.  Ook kan je hier een heel typische markt van levend kleinvee en verse ganzenlevers bezoeken.
Het stadje zelf heeft ook een aantal mooie hoekjes (in de omgeving van het 'office du tourisme') en er zijn een aantal toeristische circuits uitgestippeld die je met de wagen kan volgen.
Op de terugweg naar Fabas raden wij je aan om even halt te houden in het nabijgelegen Lombez, met zijn katedraal uit de XIV° eeuw.


Nieuw sedert 2003 is een volledig en waarheidsgetrouw herbouwd Gallisch dorp in Saint-Julien (een goed half uurtje rijden van Fabas).  Je kan hier de traditionele bouwstijl van deze periode uit de geschiedenis zien, de wijze van leven van de Galliers en zelfs proeven van de Gallische keuken.  Een leerrijke uitstap om deze in de geschiedenisboeken soms stiefmoederlijk behandelde periode en levenswijze te leren kennen.  Zie ook onze links-pagina !LE FOUSSERET: Een klein stadje te verkennen al dan niet in combinatie met een bezoek aan Aurignac.  Vooral bij helder weer een aanrader ! Dan kan men genieten van een prachtig uitzicht op de vallei van de Garonne en het volledige massief van de Pyreneeën.  In het plantsoen achter de kerk bevindt zich trouwens een oriëntatietafel waarop alle zichtbare Pyreneeëntoppen zijn benoemd.  Verrekijker niet vergeten !


AURIGNAC: Klein stadje met een rijke geschiedenis.  De 'Visite Guidée' is een wandeling langs de 29 belangrijkste bezienswaardigheden waarover je meer uitleg vindt in de brochure die gratis is te bekomen bij het Syndicat d'Initiative, waar je trouwens ook de wegbeschrijving van enkele andere uitgestippelde wandelingen kan krijgen.
SAINT-BERTRAND DE COMMINGES/VALCABRERE: Een stadje met 2000 jaar geschiedenis en gelegen op het kruispunt van twee belangrijke Romeinse wegen met opgravingen van Romeinse sites w.o. Lugdunum.  De moeite waard voor de liefhebbers.  Verder is er ook nog de kathedraal Saint-Bertrand in het oude stadsgedeelte dat zich op een steile heuvel bevindt en waarvan men de beklimming te voet of met een dieseltreintje kan doen.
Indien men terugkomt via de A64 kan men even halt houden op de 'Aire Pic du Midi' waar men kan genieten van een gratis panoramische filmvoorstelling over het observatorium dat zich op de top van de Pic du Midi bevindt.


LOURDES: Wereldhoofdstad van de christelijke bedevaarders en pelgrims die er komen bidden aan de grot en deelnemen aan de talrijke plechtigheden.  Indrukwekkende plaats mede door de aanwezigheid van vele hoopvolle medemensen.  Het verdient de voorkeur het bezoek te beperken tot de grot en de basiliek.  Een bezoek aan de stad zelf werkt soms erg storend op de sterke indrukken die je opdoet.  En ... het is uitzonderlijk dat je er niemand zou tegenkomen die je kent.  
Goed te combineren met een bezoek aan het vlakbij gelegen hooggebergte.


HAUTES-PYRENEES: Deze uitstap wordt ongetwijfeld de 'Koninginnenrit' tijdens uw verblijf in Fabas.  Op deze tocht kan je volgende cols op je programma zetten: Col d'Aspin (1.499 m), Col du Tourmalet (2.155 m), Col du Soulor (1.474 m) en Col de Peyresourde (1.669 m).  Op deze cols werd geschiedenis geschreven in de Ronde van Frankrijk.  Het was immers vaak op één van deze cols dat de gele trui werd veroverd met een comfortabele voorsprong (en bij een ritje over deze cols, zelfs met de wagen, zal je begrijpen waarom).  
In La Mongie, waar je ongetwijfeld passeert, kan je een stoeltjeslift nemen naar de Pic du Midi (2.877 m, warme kledij en regenkledij zeker niet vergeten !!) waar je het observatorium kan bezoeken.


ROUTE DES LACS: Indien je geen Tour-fan bent of gewoon eens wil genieten van de zuivere berglucht en weidse vergezichten kunnen we je zeker de Route des Lacs aanraden.  Via Arreau rijdt je naar Saint-Laury-Soulan (niet onbekend bij skiliefhebbers) vanwaar je naar Fabian rijdt waar de Route des Lacs staat aangegeven.  Je komt voorbij verschillende bergmeren met elk hun eigen en aparte charme.  Aan het hoogste meer (Lac du Cap de Long) kan je de wagen achterlaten en op stap gaan.  Opgelet ! Je bevindt je hier boven de boomgrens zodat bescherming tegen de felle hooggebergtezon zeker geen overbodige luxe is.GORGES DE LA SAVE: Ten zuiden van Ciadoux, tegen het dorpje Lespuge heeft de natuur zélf voor een toeristische attractie gezorgd: Les Gorges de la Save.  Deze kloof die door de rivier de Save in de rotsen is uitgeschuurd kan men op verschillende manieren verkennen.  Het beste is om de auto achter te laten en langs de smalle asfaltbaan langs de Save te wandelen.  In de rotswanden zijn ontelbare grotten en holtes gevormd die reeds in de prehistorie door de mens als schuilplaats werden gebruikt.  
Mits enige fantasie komt men zo in de wereld van trollen, kabouters en elfen terecht.
Vlak bij de Gorges ligt het dorpje Montmaurin waar de grootste Gallo-Romeinse villa van Frankrijk is gevonden, en in Lespuge heeft men eveneens een prachtig uitzichtpunt over de vallei van de Garonne naar de Pyreneeën. Voor meer informatie over de streek van de Save, zie onze links-pagina.

L'ISLE-EN-DODON: De kantonhoofdplaats is genesteld in de vallei van de Save en is het dichtstbijgelegen stadje waar men alle noodzakelijke diensten kan vinden: Office du Tourisme, bank, geldautomaten, supermarkt, postkantoor, kappers, ...
Zoals vele provinciestadjes heeft het een aantal voorzieningen: tennispleinen, de zuiderse 'boulodrome', een zwembad en minigolf.
Vermelden we hier zeker de versterkte kerk die meer weg heeft van een kasteel.  Verder zijn er enkele mooie uitgestippelde wandelingen die je de streek beter zullen leren kennen ... Er is de vallei van de Save, bossen, velden en weiden zodat men met volle teugen kan genieten van de stilte en rust.


TOULOUSE: De 'rose stad' is de hoofdstad van de regio.  Het is het hart van de economie van zuidwest Frankrijk.  De Airbus fabriek is de grootste werkgever uit de streek en men kan een bezoek brengen aan de fabriek.  Een andere aanrader is het 'Parc de l'Aventure Spatiale'.

Indien men liefhebber is van Franse grootsteden moet men zeker Toulouse bezoeken.  Men maakt best gebruik van één van de vele betaalparkings, zoniet kan het zoeken naar een parkeerplaats hopeloos zijn.  Het stadscentrum is zéér druk met talrijke terrasjes en winkeltjes.  Een absolute aanrader is het centrale marktplein, la Place du Capitole (foto).  De toulousiens zijn de absolute meesters in het 'flaneren' ... ze bewonderen de passanten vanop de terrasjes en wandelen voorbij de terrasjes om zich te laten bewonderen ...Iets verder van Fabas, en dus noodzakelijk om er (langere) daguitstappen van te maken kunnen we nog vermelden:
DE ARIEGE: departement tussen Toulouse en Andorra met o.a. Saint-Lizier (kathedraal en bisschoppelijk paleis), Foix (middeleeuws stadje), Mirepoix (versterkt dorp met de abdij van Camon), Bamalou en Bastillon (kaasmakerij) en Audressein (klompenmakerij).
CARCASSONNE: (foto) versterkte middeleeuwse stad waar je je op sommige plaatsen een ridder waant ...  
ANDORRA: Enclave in de Pyreneeën op de Frans-Spaanse grens.  De reistijd (enkel) bedraagt ca. 3,5 uur en bij de terugkeer uit dit toch mooie taksvrije landje dient men rekening te houden met oponthoud door de soms intensieve controles van de Franse douane.